Magyarország Barcelonai Főkonzulátusa 2018. november 12-én nagyszabású ünnepi megemlékezést szervezett az évszázad mérkőzése (6:3) 65. évfordulója alkalmából, valamint a Katalóniában és egész Spanyolországban elismert magyar játékosok  tiszteletére, akiket a mai napig a labdarúgás legendáiként emlegetnek. A több mint 200 résztvevővel lezajlott rendezvényt a külképviselet a Balogh Balázs igazgató vezette magyarországi Puskás Intézettel karöltve, a katalán tartomány sportért felelős főtitkárával, Gerard Figueras-szal együttműködésben szervezte, az FC Barcelona veteránjai elnökének, Ramón Alfonseda-nak személyes támogatásával. Tekintettel az esemény kiemelt kultúr - és sportdiplomáciai, valamint országimázs-építő jelentőségére, Menczer Tamás, a tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár képviselte a rendezvényen hazánkat, valamint Szöllősi György úr, a Nemzeti Sport főszerkesztője és egyben a magyar futball és Puskás-ügyek nagykövete is.

“A magyar labdarúgás aranykora – Aranycsapat, Czibor, Kocsis, Kubala, Puskás” c. kiállítás megnyitója alkamából a Barcelonai Főkonzulátus nagyszabású ünnepi megemlékezést szervezett. A rendezvénynek a katalán testnevelési egyetem adott otthont, az INEFC. A kiállítás anyagát a Puskás Intézet 18 vitrinben elhelyezett gyűjteménye és Joan Caimel katalán magángyűjtő kollekciója gazdagította. A kiállítás megnyitóján több beszédet is hallhatott a nézőközönség, amely a magyar futball örökségéről szólt.

Hatvanöt éve annak, hogy – az évszázad mérkőzésének nevezett rangadón – a magyar válogatott a londoni Wembley Stadionban 6:3-ra legyőzte a hazai pályán kilencven éve veretlen angol válogatottat. 2018 már csupán ezért is jubileumi év – a legendás Aranycsapat éve.


A Barcelonai Főkonzulátus és a Puskás Intézet az emlékévben „Arany pillanatok” címmel kiállítást szervez Barcelonában, bemutatva az Aranycsapat legnagyobb pillanatait. Igazi ritkaságokat láthatnak a futballkedvelők a december 15-éig megtekinthető tárlaton, az egykori kiváló labdarúgók hagyatékának legkülönlegesebb ereklyéit, melyeknek eszmei értékkel bírnak. A kiállítás közben többek között Menczer Tamás államtitkár úr átadta a Szent Korona másolatát Czibor Zoltán fiának. Ez mellett igyekeztünk hálánkat kifejezni Ramon Alfonsedának, az FC Barcelona Veterán Játékosok Szövetség elnökének, így Mladoniczky Tibor jóvoltából egy fa labdát ajándékoztunk, amiben bele van vésve Kubala László arca és az FC Barcelona logója is.
 

A rendezvény résztvevői megtekinthetnek olyan nem közismert ereklyéket, mint például Kubala László menekült útlevele, régi újságokból interjúk, aláírások, stb. A kedves nézőközönség több filmrészletet is láthattak – a Puskás Intézet szívélyes hozzájárulásával - „Magyarok a Barcáért”, az „Aranycsapat gólok” és a „Kubala-Kocsis-Czibor gólok”  című filmekből kiállítás megnyitóján.

 

Az Aranycsapat kiállítás megnyitóján több, mint 200 fő jelent meg, többek között a barcelonai konzuli testület és a katalóniai magyar közösség tagjai, valamint a Főkonzulátus rendezvényein rendszeresen résztvevő hivatásos testületek vezetői, mint például a spanyol légi – és szárazföldi erők tábornokai, a katalán rendőrség képviselője, valamint a több katalóniai egyetem rektorai és rektorhelyettesei. dékánja, a katalán üzleti és politikai élet néhány jeles személyisége.

A rendezvény magyar-katalán konszekutív tolmácsolással folyt, az ereklyéket és emléktárgyakat pedig feliratozva tekinthette meg díszvitrinekben a megjelent közönség. A sokszínű és több kiemelt szereplővel zajlott program könnyebb követhetősége érdekében a résztvevő vendégek a regisztráció során magyar, katalán, illetve spanyol nyelvű programfüzetek közül választhattak.

Az Aranycsapat kiállítást a vártnál is jóval nagyobb sajtóérdeklődés fogadta. Magyar részről az MTI, a Nemzeti Sport és az MTV4, SportTV, katalán/spanyol részről pedig a LaVanguardia, a Mundo Deportivo és az ARA sportlap készített interjút, illetve tudósítást a kiállítás megnyitójáról.

 

A kiállítás 2018. december 15-ig tekinthető meg. 

 

Menczer Tamás - Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi Megjelenítéséért Felelős Államtitkár - átadja a Szent Korona másolatát Czibor Zoltán fiának: