A 4YFN kiállításon, a barcelonai Mobile World Congress kísérőrendezvényén mutatkozott be öt kiemelkedő fővárosi startup 2019. február 25-27. között. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) delegációja és a 8. Be Smart verseny nyertesei, a Mindtech, az Enduraid, a Beachegg, a TMRW Life és a Parkl első alkalommal, önálló magyar standon jelent meg Európa második legnagyobb startup fesztiválján.

 

A BVK 2015 óta immár a 33. fővárosi startup delegációt mutatta be külföldön Budapest városdiplomáciai kapcsolatrendszerét felhasználva. E megjelenést Magyarország Barcelonai Főkonzulátusával együttműködésben, Budapest Főváros és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósította meg a Közalapítvány.

Budapest tavaly elnyerte az unióban megszerezhető legrangosabb elismerést, a Startup Europe díjat. A Tarlós István vezette közigazgatás lett a startupok számára legjobb a közigazgatás kategóriában. Az utóbbi időben Budapest minden üzleti innovációval és technológiával foglalkozó város értékelő listán előkelő helyen szerepel. Egy friss brit elemzés szerint Budapest Európában a legjobb város a startup vállalkozások indításához.

A stand ünnepélyes megnyitóján Dr. Solymár Károly az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a magyar delegáció részvétele azért is kiemelkedő jelentőségű, mivel csak ezen a kiállításon mintegy 20 ezer ember vesz részt, az MWC látogatóinak száma pedig meghaladja a százezret. Az öt startup Barcelonában az egész világnak megmutathatja fejlesztését, amiből később konkrét, értékesíthető termék lehet. Minden feltétel adott ahhoz, hogy találkozzanak későbbi befektetőikkel, vagy akár vásárlóikkal – mondta. Magyarországnak minden lehetőséget meg kell ragadnia ahhoz, hogy megmutassa, valóban a legjobbak között van az IKT területen, a startup cégekkel is.​

A hazai vállalkozások egyre versenyképesebbek a nemzetközi piacokon a színvonalas oktatásnak és a folyamatos innovációnak köszönhetően.  A 4YFN kiállítás magyar standjának célja, hogy a kiemelkedő startupjaink számára lehetőséget adjon fejlesztéseik, ötleteik bemutatására, és támogassa további fejlődésüket – hangsúlyozta György László elsőbeosztott, Magyarország Barcelonai Főkonzulátusának képviseletében a stand ünnepélyes megnyitóján.

A Főváros és BVK munkája elismerésének tekintjük, hogy a 4YFN szervezői felkértek minket a kiállításon való részvételre. Számos startup sikersztori született már a kapcsolatépítési munkánknak köszönhetően, bízom benne, hogy ezen az új helyszínen való megjelenés is komoly eredményeket hoz majd – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

A kiállítás napjaira több üzleti találkozót szerveztünk a vásáron részt vevő magyar cégek számára, bízunk benne, hogy ezzel hozzájárulhatunk spanyolországi sikereikhez – mondta Udvaros Kitti, külgazdasági attasé.

Be Smart nyertesek a 4YFN kiállításon

 

Bayer Péter, a Beachegg projekt menedzsere: A fejlesztésünkkel a strandolás élményét szeretnénk felhőtlenné tenni. Az öt védelmi funkcióval ellátott Beacheggnek köszönhetően a strandolók értéktárgyai biztonságban vannak. A spanyol piac az erős turizmusnak és a 3000 strandnak köszönhetően komoly lehetőséget jelent számunkra,

Kindl Gábor, az Enduraid alapítója: Rendszeres testmozgás nélkül nincs egészséges élet, a sport azonban szükségessé teszi az elhasznált erőforrások visszapótlását. Mi a visszapótlás rendkívül komplex tudományát szeretnénk közelebb vinni az emberekhez azért, hogy még több örömet találjanak a sportban, az edzésben és a versenyeken. A kiállítás egyrészt segít pozícionálni magunkat az európai startup ökoszisztémában, másrészt alkalmunk nyílik felmérni a piaci trendeket, tendenciákat és a felhasználói   igényeket.

Magyar Balázs, a Parkl üzletfejlesztési vezetője: A digitális parkolás és e-mobilitás területén létrehozott fejlesztéseinkkel hatékonyabb és kényelmesebb ügyfélélményt szeretnénk biztosítani a felhasználóink számára, továbbá célunk a városokat élhetőbbé tenni, a dugók és a szénmonoxid kibocsájtás csökkentésével.

Králik Tamás, a Mindtech CEO-ja: A Spectrainer egy olyan agy-számítógép kapcsolaton alapuló mobilalkalmazás, amely segít az orvosok és a fejlesztő pedagógusok számára, hogy beleláthassanak a figyelemzavaros és autista páciensek fejébe. Segítségével objektíven nyomon követhető a páciensek figyelmi szintjének változása, és személyre szabhatók a fejlesztő gyakorlatok. A 4YFN kiállításon való megjelenés jó alkalmat biztosít ahhoz, hogy a hamarosan piacra kerülő alkalmazásunkhoz külföldi partnereket találjunk.

Palicz Péter, a TMRW Life értékesítési igazgatója: A TMRW-nek az a célja, hogy a digitális szállodai vendégélményeket bármilyen szállásadó partner számára elérhetővé tegye. A barcelonai kiállításon való részvétel fontos számunkra, mivel a spanyol piac az egyik legjobban teljesítő turisztikai piac Európában. Az okos szállodai szolgáltatásunk Malagában és Barcelonában már elérhető, és szeretnénk tovább terjeszkedni.