Magyarország Barcelonai Főkonzulátusa 2019. április 8-án hétfőn 19 órától nagyszabású ünnepi megemlékezést szervezett a legendás magyar futballista, Kocsis Sándor születésének 90. évfordulója alkalmából a barcelonai Királyi Palota műemlék épületében, a Pedralbes Palotában. Az ünnepség - és az egész emlékév - fővédnökségét Csányi Sándor, a FIFA alelnöke vállalta el. Az esemény a KOCSIS 90 ünnepségsorozat nyitó rendezvénye, melynek következő állomása várhatóan Kocsis Sándor köztéri szobrának elhelyezése lesz Budapesten.

Az exkluzív rendezvényen több, mint 300 meghívott vett részt. Az eseményt megtisztelte jelenlétével magyar részről Tarlós István Budapest főpolgármestere, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, katalán részről pedig a tartomány sportért felelős titkára, Gerard Figueras, az FC Barcelona elnöke, Josep Maria Bartomeu, és a klub veteránjainak elnöke, Ramón Alfonseda.

Az ünnepségen sor került a Kocsis család köszöntésére, és a Főkonzulátus Szent Korona replikákat ajándékozott a három Kocsis testvérnek. Pál István „Szalonna” és bandája, valamint Pál Eszter énekesnő előadták Kocsis kedvelt dalait. Az esemény része volt, hogy Szöllősi György, a magyar futballhagyományok nagykövete bemutatta Bodnár Zalán „Kocsis Sándor, a levegő ura” című könyvét.

 

A rendezvényt színesítette, hogy bemutatásra került a Kocsis Tibor rendező által megvalósított Kocsis Sándor életéről készülő rövidfilm.

A vendégek megtekinthették a Kocsis Sándor életét feldolgozó 10 roll-upból álló kiállítást, a Puskás Intézet Kocsis relikviáit és az FC Barcelona múzeuma által erre az estére kölcsön adott kupákat, melyeket a csapat Kocsis Sándor részvételével nyert.

Az eseményt rendkívüli sajtóérdeklődés kísérte. Jelen voltak az MTVA és a Nemzeti Sport  vezetői és tudósítói, a Barca TV stábja, valamint a Mundo Deportivo, a SPORT és a La Vanguardia tudósítói is.