2017 június 27-e és július 2-a között második alkalommal került megrendezésre a győri Széchenyi István Egyetem és Magyarország barcelonai Főkonzulátusának együttműködésében a Katalóniai Magyar Tábor.

Az egy hetes tábor célja a katalán főváros és környékén élő magyar szülők gyermekei számára biztosít lehetőséget arra, hogy játékos formában ápolják a magyar nyelvet, hagyományokat, és erősödhessen bennük a magyar identitástudat.

Tavaly, 2016-ban első ízben került megrendezésre a Magyar Tábor, mely idén, a 2017-es év nyarán is ez előző évhez hasonlóan a győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János karának pedagógusainak és pedagógushallgatóinak szakmai hozzájárulásával és részvételével zajlott, a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesületet, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával támogatásával.

 

A tavalyi első táborhoz képest előrelépést jelentette, hogy a tábor klasszikus gyermektáborrá nőtte ki magát, mely során a gyermekek természetközeli, zöld környezetben levő táborhelyen vannak elszállásolva, és naponta 4-5 foglalkozáson is részt vesznek. Ezen programok során a Katalóniában élő magyar gyerekek megismerkedhetnek többek között magyar kézműves foglalkozásokkal, valamint a magyar történelem kiemelt eseményeivel és személyeivel is.

 

 

A barcelonai Főkonzulátus, mint a tábor szervezője kiemelt céljának tekinti, hogy a spanyol, katalán nyelvi környezetben felnövő kisiskolás korú gyermekek a 7 napos tábor során tisztán magyar nyelvű környezetben tanulhassanak a magyar kultúráról, mely során népdalok, népmesék, valamint magyar irodalmi művek megismerésével fejleszthetik a magyar nyelvtudásukat, válhatnak biztosabbá anyanyelvük használatában. A táborba jelentkező gyermekek sok esetben beszélnek több nyelven a magyaron kívül (spanyol, katalán, iskolában kötelező angol és francia oktatás), ezért kiemelten fontos, hogy legyenek számukra olyan lehetőségek, ahol tudják közösségben használni a magyar nyelvet, mely egyik, ha nem legfontosabb eleme a magyar identitástudat megőrzésének.

A Főkonzulátus már 2017 ősszén megkezdte a munkát a győri Széchenyi István Egyetemmel a következő évi, 2018-as tábor megszervezéséhez, hogy a projekt ismét megvalósulhasson, és a tervezettek szerint tovább fejlődhessen, ezzel elősegítve, hogy minél több Katalónia területén élő magyar gyermeknek lehetősége legyen anyanyelvének ápolására, hagyományaink megismerésére.