Nemzeti Ünnep – 2018.10.17. 1956-os Forradalomról megemlékezés és hangverseny


Magyarország Barcelonai Főkonzulátusa nemzeti ünnepi megemlékezést rendezett az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából, melynek keretében 2017.12.18-án Csuprik Etelka zongoraművész lépett fel a barcelonai egyetem dísztermében, a hangverseny után a főkonzulátus munkatársai fogadást tartottak az egybegyűlt vendégeknek.


A megemlékezésen dr. Kovács Barnabás barcelonai főkonzul köszöntötte a megjelent vendégeket. A köszöntőbeszéd végén felkonferálta Csuprik Etelkát – jeles kárpátaljai zongoraművészt – aki olyan híres nemzetközileg elismert zeneszerzők, mint Bach, Mozart, Beethoven szonátáit keltette életre a színpadon. A hangversenyt magyar származású zeneszerzők szonátáival zárta, Mint Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla. A koncert után álló fogadással készültek a főkonzulátus munkatársai a több, mint 100 fős vendégseregnek. A fogadás közben, a vendégeknek lehetőségük volt megismerkedni a híres magyar származású, Barcelonában élő divattervezővel – Taslár Katalinnal – és munkásságával. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a ruhadarab készítés titkos pillanataiba, mindenki nagy csodálatára volt olyan ruhadarab, aminek az elkészítésével a művésznő 240 órát töltött.
A magyar ünnep megemlékezésének tiszteletéből tartott ünnepségen a barcelonai konzuli testület számos tagja, a spanyol és katalán hatóságok, gazdasági élet kiemelt szereplői, a hadsereg különböző fegyvernemeinek képviselői mellett, az FC Barcelona több igazgatója, sport- és egyetemi intézmények vezetői is részt vettek. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a megjelent vendégek többsége magyar állampolgár, mely a Főkonzulátus kulturális tevékenységének nem csak az elismerését jelenti, hanem azt is, hogy kis közösségünk mennyire igyekszik őrizni a magyar identitás tudatot. A barcelonai magyar közösségből szép számmal képviseltették magukat, több mint ötvenen.
A vendégek, helyszíni illetve későbbi visszajelzései megerősítettek minket abban, hogy több igény lenne az ehhez hasonló kulturális programokra a közeljövőben.