frissítve: 2022.04.08. 

FONTOS TUDNIVALÓK SPANYOLORSZÁGI BEUTAZÁS KAPCSÁN

AKTUÁLIS SPANYOLORSZÁGI BEUTAZÁSI FELTÉTELEK 

Spanyolország 2022. április 7. napjától kezdődő hatállyal módosította a beutazási szabályait, amelynek keretében részben könnyített a COVID-19 járvány miatt bevezetett beutazási feltételeken.

A módosítások eredményeként a kiindulási ország nem kockázatos/kockázatos/magas kockázatú kategóriákba történő besorolásán alapuló beutazási szabályrendszer megszűnt.
Az új szabályok értelmében a beutazónak a Spanyolországba légi vagy vízi úton történő beutazás esetén – függetlenül a kiindulási országtól – az alábbi dokumentummal kell rendelkezni:

  • érvényes EU digitális Covid igazolás

Ha érvényes EU digitális Covid igazolással (vagy azzal egyenértékű igazolással) rendelkezik a beutazó, akkor az útiokmányon kívül semmilyen más dokumentumra, előzetes regisztrációra nincsen szükség. Az EU digitális Covid igazolás érvényességének ellenőrzését az alábbi oldalon teszik lehetővé: https://www.spth.gob.es/spain-validator
VAGY

  • QR-kód az SpTH formanyomtatvány kitöltésével és Igazolás a beoltottságról vagy a negatív teszteredményről vagy a fertőzésen átesettségről, amennyiben nem rendelkezik érvényes EU digitális Covid igazolással.

Az EU digitális Covid igazolás típusai és érvényességének feltételei a spanyol szabályozás alapján:

1. Igazolás beoltottságról

A származási ország illetékes hatósága által kiállított igazolást fogadnak el, amely igazolja, hogy a WHO vagy az EMA által engedélyezett vakcinával került beoltásra a beutazó. Amennyiben a beutazó nem engedélyezett vakcinával (pl.: SputnyikV) van beoltva és ezt követően a WHO vagy az EMA által engedélyezett vakcinából kapott harmadik oltást, akkor az erről kiállított igazolás is megfelelő a beutazás vonatkozásában.
Az igazolás érvényessége: az alapoltás utolsó dózisának (Janssen esetében az 1., a többi vakcina esetében a 2. dózis) beadása napját követő 14. naptól kezdődően a 270. napig fogadják el érvényesnek, kivéve a 18 év alattiak igazolása, amelynek az érvényessége nem jár le. Az emlékeztető oltásról kiállított igazolás az emlékeztető oltás beadásának napjától – lejárat nélkül – érvényes.

2. Igazolás teszteredményről

A negatív eredményű igazolást fogadják el az alábbi tesztekről és részletek szerint:
- nukleinsav-amplifikációs (NAAT) teszt (= PCR, TMA), ha a mintavételre az indulástól visszafelé számított 72 órán belül került sor vagy
- antigén gyorsteszt, ha a mintavételre az indulástól visszafelé számított 24 órán belül került sor. Az Európai Unió Egészségbiztonsági Bizottsága által közzétett alábbi listán szereplő antigén tesztek az elfogadottak: https://covid-19-diagnostics.jrc.ec.europa.eu/devices

3. Igazolás arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen
Illetékes hatóság vagy egészségügyi szolgáltató által kiállított igazolást fogadnak el, feltéve, hogy az első pozitív eredményű NAAT (=PCR, TMA) teszt vagy antigén gyorsteszt elvégzését követően legalább 11 nappal később állították ki. Az igazolás az első pozitív eredményű teszt kiállításától számított 180. napig érvényes. E tekintetben is az Európai Unió Egészségbiztonsági Bizottsága által engedélyezett antigén gyorsteszteket fogadják el, amelyeket egészségügyi szakember vagy a teszt elvégzésére kvalifikált ember végzett el.

Amennyiben a beutazó nem rendelkezik érvényes EU digitális Covid igazolással, akkor egyrészt a fenti részleteknek megfelelő igazolással kell rendelkeznie a beoltottságról, a negatív teszteredményről vagy a fertőzésen átesettségről, amelyet spanyol, angol, francia vagy német nyelven fogadnak el. Másrészt a Spain Travel Health (SpTH) dedikált honlapon vagy applikáción előzetes regisztrációt szükséges elvégeznie az igazolás adatainak megadásával. A regisztráció eredményeként a megadott e-mail címre kapott QR-kódot a beutazáskor szükséges bemutatni.

FONTOS TUDNIVALÓK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK MAGYARORSZÁGI BEUTAZÁSA KAPCSÁN

Aktuális szabályozás: 

Konzuli Szolgálat honlapja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt 

Magyar Rendőrség honlapja: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a-valtozasokat