A Magyar Kulturális Napok Barcelonában rendezvénysorozat keretében a március 15-i nemzeti ünnepi megemlékezés apropóján március 13-án, szerda este megrendezésre került a Magyar Hét ünnepélyes megnyitója. Az eseményen Balog Zoltán miniszter, romaügyekért felelős miniszterelnöki biztos jelenlétén és a szélesen reprezentált barcelonai magyar közösségen túl többek között olyan neves előadókkal számolhattunk, mint Pál István „Szalonna” és Pál Lajos Érdemes Művészek, vagy Kökény László operaénekes.

Nemzeti ünnepi megemlékezésünket Balog Zoltán miniszter, romaügyekért felelős miniszterelnöki biztos tisztelte meg jelenlétével, és üdvözölte a meghívottakat a Magyar Kulturális Napok Barcelonában rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján. Az est díszvendégei között tudhattuk továbbá az Érdemes Művész és Liszt Ferenc-díjas magyar népzenészt, a Magyar Állami Népi Együttes Művészeti vezetőjét, Pál István „Szalonnát” és a szintén Érdemes Művész édesapját, Pál Lajost, akik közkedvelt népzenei muzsikusok révén játszi könnyedséggel varázsolták a jelenlévőket a Kárpát-medence különböző tájaira egy-egy zeneszám erejéig. Az est színvonalát a híres énekes, Kökény László is emelte, akinek az előadásában meghallgathattuk Erkel Ferenc Bánk Bán című operájából a Hazám, Hazám áriát, valamint további könnyűzenei előadással is szórakoztatta a közöséget. Az ünnepségen számos Konzuli Testület, valamint magyar és katalán hivatali és közéleti személyiség képviseltette magát, akik dr. Kovács Barnabás főkonzul ünnepi zárszója után többek között Kertai Eszter zenés produkcióját és Taslár Katalin jelmeztervező ruhakiállítását is élvezhették.

A színvonalas rendezvénynek a Valid World Hall Galéria adott otthont, ahol a közönség részese lehetett Kőszeghy Flóra festőművész kiállítás-megnyitójának, amely a rendezvénynek különleges atmoszférát biztosítva nagyban hozzájárult azt est sikeréhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepi hét keretében március 15-én, péntek este Abys Kovács-Wieg, Hollandiában élő magyar képzőművész grafikáit tárták az érdeklődők elé. A kiállítás jeles kulcsfigurái, a grafikákat ihlető híres kortárs katalán költők, Joan Margarit és Francesc Parcerisas is jelen voltak a rendezvényen és néhány költeményük felolvasásával felejthetetlen élményt nyújtottak a jelenlévőknek.

 

 

 

2019. március 16-án szombaton gyermekprogramon vehettek részt az érdeklődők. A Színforgó nevű művészeti program témája Petőfi Sándor és Szendrey Júlia volt, Kertész Nóra néprajzkutató és kulturális antropológus, valamint Soós Kata festőművész vezetésével. Korabeli ruhák, versek és toborzó biztosították a múlt századi hangulatot a Valid World Hall galériában.