A katalán „egészségügyi miniszter” az alábbi válaszokat adta a barcelonai Konzuli Testület által feltett gyakori kérdésekre:  

Fordulhat-e külföldi állampolgár Covid-19 tünetekkel orvoshoz Katalóniában?

- Igen, minden esetben a CAP Salut 061 –es telefonszámát kell hívni (70 nyelven elérhető) és ott kap mindenki tájékoztatást arról, hogy melyik intézménybe menjen.

 Felkeresheti a háziorvosi szolgálat intézményeit is, ahol a különböző tüneteknek megfelelően küldik majd a megfelelő orvoshoz.

A teszt kiskorúak illetve várandósok esetén ingyenes. További tájékoztatást itt találnak:

https://catsalut.gencat.cat/web/.content/minisite/catsalut/proveidors_professionals/normatives_instruccions/2016/resolucio-30-setembre-2016/actuacions-sanitaries-urgents-siscat.pdf  

Ha megállapításra kerül, hogy Covid -19 fertőzött, az alábbi európai protokoll alapján járnak el. További tájékoztatást itt találnak:

https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/C/coronavirus-2019-ncov/material-divulgatiu/procediment-actuacio-coronavirus.pdf   

A Katalóniában tartózkodó turistákat érintő tájékoztatás arra vonatkozóan, hogy milyen jogokkal rendelkeznek az egészségügyi ellátás szempontjából: 

https://catsalut.gencat.cat/ca/coneix-catsalut/acces-sistema-salut/desplacaments/de-fora-cap-a-catalunya/ 

https://catsalut.gencat.cat/ca/coneix-catsalut/acces-sistema-salut/guiadus

Sürgősségi ellátásról további tájékoztatás itt található:

 https://catsalut.gencat.cat/ca/coneix-catsalut/acces-sistema-salut/guiadus/canals/urgencies-mediques/