A Barcelonai Főkonzulátus szervezésével 2019. július 1-7. között immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Katalóniai Magyar Tábor a Pere Tarrés Alapítvány által üzemeltetett Más Po Canyado házban.

A gyermektábor legfőbb célja, hogy a külképviselet illetékességi körében élő magyar családok, illetve a vegyes házasságokban született gyermekeknek lehetőségük nyíljon magyar környezetben, játékos keretek között megismerni a magyar kultúrát, történelmet és hagyományokat, Az idei tábor - az előző háromhoz hasonlóan - a győri Széchenyi István Egyetem pedagógiai karának szakmai hozzájárulásával, illetve a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület, és az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány támogatásával valósult meg.

Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János karáról minden évben az évfolyam legjobb hat pedagógushallgatója érkezik, a szakmai vezető egyetemi oktatókkal együtt.  Ők vezették a tábori foglalkozásokat, mely során a gyerekek megismerkedhettek a magyar népi kultúra értékeivel, illetve tanulmányozhatták a jeles magyar történelmi személyiségek, tudósok, feltalálók, művészek, írók és költők munkásságát is. 


                                   A csoportképen a gyerekek a saját maguk által festett tábori pólóban vannak

A tábor hét napja során a gyermekek minden nap legalább 3-4 foglalkozáson vettek részt. A tábor harmadik napján a Nyírség Táncegyesület gondoskodott a jó hangulatról, színvonalas fellépésük és szabolcsi és erdélyi néptáncbemutatójuk után a gyermekek is megismerkedhettek a magyar népitánc lépéseivel.


                                        Nyírség Táncegyüttes bemutatója – Katalóniai Magyar Tábor 2019


                                               Táborozó gyermekek a délutáni foglalkozás közben

A IV. Katalóniai Magyar Tábor zárásaként Dr. Kovács Barnabás főkonzul köszönetét követően a zárórendezvény keretei között a táborozó gyermekek szülei, pedagógusok és szervezők egy közösen eltöltött ebéd keretei között osztották meg egymással a tábori tapasztalatokat, élményeket.