Mészáros Márta retrospektív Barcelonában

A Katalán Filmintézet Mészáros Márta filmhetekkel kezdi az évadot. Szeptemberben a magyar rendező 12 filmjét vetítik az intézmény mozitermében.

A retrospektív keretében az alábbi két vetítést megelőzően kerekasztal beszélgetésre, azt követően pedig közönségtalálkozóra kerül sor Jancsó Nyika filmrendezővel.

  • Szeptember 14.-én, szerdán, 20:00 órakor: Napló gyermekeimnek
  • Szeptember 15-én, csütörtökön, 20:00-órakor: Napló szerelmeimnek

Minden idők egyik legjelentősebb női rendezője, Mészáros Márta előtt tiszteleg a Katalán Filmintézet szeptemberben. Az évadot a magyar rendező filmjeinek vetítésével nyitják, egész szeptemberben vetítik alkotásait.
2021-ben az Európai Filmdíj átadó ünnepségén, fennállása során először ismert el életműdíjjal kelet-közép európai rendezőnőt a világ filmművészetéhez való egyedülálló hozzájárulása miatt. Bátor és innovatív filmjein keresztül Mészáros elkötelezte magát a női életek bemutatása mellett, hangot adva a független nőknek és az összetett női személyiségeknek. Bárki, aki először néz Mészáros Márta filmet, egy olyan rendező vízióját fedezheti fel, aki mindig elkötelezett volt a társadalom változásainak női szemmel történő dokumentálására. Filmjeiben felfedezhetők a francia Nouvelle Vague nyomai, és a szovjet filmművészet hatása is.

A Barcelonai Főkonzulátussal és a Lost & Found filmforgalmazóval együttműködve Jancsó Nyika részvételével filmbemutatóval egybekötött beszélgetést és közönségtalálkozót szervezünk.

A támogatásnak köszönhetően Mészáros Márta néhány filmjét Barcelonán kívül Spanyolország több nagyvárosában, Santiago de Compostelában (Numax) és Madridban (Cineteca) is megismerheti a közönség.

https://www.filmoteca.cat/web/ca/cicle/marta-meszaros