13 Sep

A spanyol egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint 2021. szeptember 13. 0:00-tól Budapest felkerült a járványügyi szempontból kockázatosnak minősített beutazási területek listájára. 

Az aktuális listát itt találják: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/documentos/Anexo_II_paises_y_zonas_de_riesgo_entre_13-09-2021_y_19-09-2021.pdf 

Az intézkedés legalább 2021. szeptember 19. 0:00-ig érvényes, a listát hetente vizsgálják felül az aktuális egészségügyi helyzet függvényében.

Ameddig Budapest járványügyi szempontból kockázatosnak minősül, a beutazás szükséges feltétele, hogy az utas az előzetes regisztráció elvégzése mellett az alábbi igazolások egyikével rendelkezzen EU digitális Covid igazolvány formátumban:

  • igazolás a beoltottságról
  • igazolás negatív teszteredményről vagy igazolás arról, hogy átesett a COVID-19 fertőzésen.

​Magyarország többi területe nem került átminősítésre kockázatos területté, ezáltal az onnan (pl. a Debrecenből induló járatok) történő beutazásra továbbra is ugyanazok a feltételek érvényesülnek, mint a nem kockázatos országok esetében.

Az egyes igazolásokra vonatkozó részletszabályok megtalálhatóak a Konzuli Szolgálat honlapján megtalálható országspecifikus utazási tanácsokban: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs