Haláleset hazai anyakönyvezése esetén kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a consulate.bcn@mfa.gov.hu e-mail címen. Az időpontfoglalást megelőzőena  formanyomtatványokat előre kitöltve, dátum és aláírás nélkül, PDF formátumban meg kell küldeni a consulate.bcn@mfa.gov.hu címre előzetes egyeztetésre. Azokhoz csatolni kell a szükséges okiratokat (pld. külföldi anyakönyvi kivonat, névváltoztatási okirat, valamint a személyes okiratai(ka)t! Időpont csak akkor foglalható, ha az adott ügytípushoz minden nyomtatvány egyeztetése megtörtént és minden szükséges okirat rendelkezésre áll. Ebben az esetben papírjai egészen biztosan megfelelően előkészítettek, így ha azokat magával hozza, a konzulátusi ügyintézés gyors és gördülékeny lesz.
 

Haláleset magyarországi anyakönyvezése

Haláleset magyarországi anyakönyvezése során a születésre vonatkozó eljárásokat kell alkalmazni, az alábbi eltérésekkel:

1., Amennyiben a külföldön történt halálesetet megelőzően a külföldön történt születés nem volt anyakönyvezve, akkor a két eljárást egyszerre kell kezdeményezni. (Lásd a születés anyakönyvezésére vonatkozó almenü pontot!)

2., Szükséges dokumentumok:

 • eredeti külföldi halálesetet bejegyző anyakönyvi kivonat (Certificación literal de inscripción de defunción con anexo de traducción al húngaro)

A Registro Civil oldalán ezeket "certificado digital"-al, vagy "sistema CLAVE"-val lehet megkérni. A folyamat a következő:

https://www.mjusticia.gob.es/es

 1. Trámites
 2. Solicitud de certificado literal de defunción
 3. Elöször "idioma - castellano"
 4. Ezek után ki kell tölteni a kérelmezö adatait

Akkor adja ki a magyar nyelv lehetőségét, ha arra  kérdésre hogy "destinatario", azt választják ki, hogy "UE"

 • elhunyt születési anyakönyvi kivonatának másolata
 • kitöltött és aláírt adatlap (a lap alján letölthető)
 • a kérelmező személyazonosító okmánya (útlevél/személyi igazolvány)
 • elhunyt magyar állampolgárság igazolására szolgáló okmányai (útlevél, személyazonosító igazolvány – továbbításra kerülnek Magyarországra)

Külföldi állampolgárságú házastárs külföldön történt halálesetének bejelentése

Szükséges dokumentumok:

 • kitöltött és aláírt kérelem (a lap alján letölthető)
 • eredeti külföldi halálesetet bejegyző anyakönyvi kivonat (Certificación literal de inscripción de defunción con anexo de traducción al húngaro)
 • a kérelmező személyazonosító okmánya (útlevél/személyi igazolvány)
 • az elhunyt személyazonosító okmánya (útlevél/személyi igazolvány)

Halottszállítási engedély

Amennyiben egy külföldön elhunyt személy földi maradványait szeretnék Magyarországra szállítani, ehhez halottszállítási engedély szükséges, amelyet a magyar külképviselet állít ki.

A halottszállítási engedélyhez szükséges dokumentumok:

 • Kérelem, amelynek tartalmaznia kell a szállítandó elhunyt nevét, utolsó lakhelyét, a halált okozó betegség megnevezését, az elhalálozás időpontját
 • Temetői befogadó nyilatkozat Magyarországról; (igazolja, melyik magyarországi temetőhely fogadja a holttestet, hol kerül majd elhelyezésre).
 • Gépkocsi rendszámát és vezetőjének nevét tartalmazó okirat, amelyben szerepel, hogy a halottat mely határátkelőn keresztül szállítják át;
 • Spanyol halotti anyakönyvi kivonat;
 • Spanyol halottkémi jelentés
 • Spanyol hatóság engedélye a halottszállításról (Spanyolország közegészségügyi hatóságának szállítási engedélyét)

A halottszállítási engedélyt soron kívül állítjuk ki, de kérjük, a gyors ügyintézés érdekében előre jelezzék, hogy mikor várható személyes megjelenésük a külképviseleten és lehetőleg előre küldjék át emailen az engedély kiállításához szükséges dokumentumokat, hogy az engedélyt előre ki tudjuk állítani.

Holttestet szállítani kizárólag a közegészségügyi és a járványügyi szabályokat és az alapvető kegyeleti feltételeket kielégítő, erre a célra kialakított járműben, fedéllel ellátott koporsóban (szállítókoporsóban) lehet.

Itt szeretnénk továbbá felhívni szíves figyelmüket, hogy magyar állampolgár külföldön bekövetkezett halálesetét Magyarországon is anyakönyvezni kell. 

Az is fontos lenne számunkra, hogy az elhunyt hozzátartozóival fel tudjuk venni mielőbb a kapcsolatot. Ehhez szükségünk lenne az elérhetőségükre (teljes név, email, telefonszám).

Letölthető adatlapok:

Adatlap külföldön történt haláleset magyarországi anyakönyvezéséhez

Kérelem külföldi állampolgárságú házastárs külföldön történt halálesetével összefüggő adatváltozás bejegyzése iránt