Immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország Barcelonai Főkonzulátusának szervezésében a Katalóniai Magyar Tábor, 2018. június 25. és július 1 között, mely a katalán főváros és környékén élő magyar szülők gyermekei számára biztosít lehetőséget arra, hogy játékos formában ápolják a magyar nyelvet, hagyományokat, és erősödhessen bennük a magyar identitástudat.

Először 2016-ban került megrendezésre a Magyar Tábor, mely idén, a 2018-as év nyarán is- az előző két évhez hasonlóan- a győri Széchenyi István Egyetem pedagógusainak és pedagógushallgatóinak szakmai hozzájárulásával és részvételével zajlik. A tábor létrejöttéhez a Széchenyi István Egyetem mellett a Bethlen Gábor Alap, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület járult hozzá.

A tábornak kettős pedagógiai célja van: a táborban résztvevő gyerekeken kívül a pedagógushallgatók is rengeteget tanulhatnak, hiszen egy, az anyaországtól távol lévő országban olyan gyerekekkel kell foglalkozniuk, akik többnemzeti kulturális környezetben nőnek fel, sokszor még a magyar nyelvet is töredékesen beszélve. Ez a szakmai kihívás egy olyan gyakorlatot ad a tanulmányaik mellé, amelyet az egyetem falai közt nem tudnak megtapasztalni, így a gyerekek tanítása közben valójában ők maguk is tanulnak.

A program a Bethlen Gábor Alap támogatásán keresztül a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.