Magyarország Barcelonai Főkonzulátusa 2017. május 8-án, hétfőn 19 órától nagyszabású ünnepi megemlékezést szervezett a Katalónia területén szinte legendaként emlegetett magyar futballista, Kubala László születésének 90. évfordulója alkalmából a barcelonai Király Palota műemléképületében, a Pedralbes Palotában.

 

Az exkluzív rendezvényen több mint 300 résztvevő volt jelen, többek között a katalán tartomány sportért felelős vezetője, Gerard Figueras, az FC Barcelona veteránjainak elnöke, Ramón Alfonseda, valamint Magyarországról Tarlós István Budapest főpolgármestere, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, és Dr. Balogh Csaba KKM közigazgatási államtitkár.

Az eseményen sor került a Kubala család köszöntésére, valamint a főkonzulátus Kubala László két fiának, Laszlo és Carlos Kubalának Szent Korona replikát ajándékozott, és a híres Camp Nou standionban található Kubala szobrot megalkotó művésznek, Montserrat Garcia Rius-nak is kifejezte elismerését. Résztvevők a Kubala László életét feldolgozó „Los ases buscan la paz” és a „Magyarok a Barcáért” című filmekből láthattak részleteket, valamint a rendezvény színvonalát emelte, hogy Pál István „Szalonna” és bandája, valamint Pál Eszter énekesnő előadták Kubala kedvelt dalait.

A futballista születésének 90. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés adott otthont a Kubala László életét feldolgozó fotókiállításnak is, és ami külön kiemelendő, hogy rendkívüli sajtóérdeklődés jellemezte az ünnepséget, mint magyar, mint spanyol oldalról.