Magyarország Barcelonai Főkonzulátusa 2018.03.13-án az 1848-as forradalom és szabadságharc, a március 15-i nemzeti ünnep tiszteletére szervezett nagyszabású megemlékezést és koncertet, melynek az Escuela Superior de Música de Cataluña (ESMUC) előadóterme adott otthont. A rendezvényen több mint 130 fő jelent meg, mellyel kapcsolatosan kiemelendő, hogy közel 50 helyi magyar vett részt a megemlékező ünnepségen.

A vendégek között üdvözölhettük többek között Mercè Conesa i Pagèst, a barcelonai megyei képviselő testület (Diputació) elnökasszonyát, Emilio Ablenedo kormánymegbízott-helyettest, továbbá a katalán rendőrség, a Mossos d’Esquadra, a hadsereg különböző fegyvernemeinek több magas rangú képviselőjét, a konzuli testület dékánját és vezetőit, valamint tartományi parlamenti képviselőket.

A rendezvény kezdetén az ESMUC  igazgatója, Dr. Josep Borràs köszöntötte a jelenlévőket. Ezután Dr. Kovács Barnabás főkonzul ünnepi beszéde következett, amelyben a forradalom eseményeinek és a közben született dalok szépségének kontradikcióját a Servet zenekar által előadott Kossuth nótákkal szemléltette, és méltatta március 15-e, mint nemzeti ünnep jelentőségét a magyarság számára. Ezt követően került sor Ignasi Gómez, a Pedagógiai tanszék vezetőjének beszédére, majd Dr. Adolf Pla, a Klasszikus és kortárs zenei tanszék vezetőjének felvezetőjére. Mindhárom zenei vezető részletesen méltatta Magyarországot és a magyar zenei kultúrát.

A hallgatók előadását követően Böszörményi Gergely koncertmenedzser mutatta be a Servet zenekart. Két felvonásos koncertjük által a jelenlévők több nótát ismerhettek meg, köztük Kodály Zoltán Csillagok, csillagok című népdalának feldolgozását. A koncert két felvonása közti időben a közönség Paul Csige Kodály Zoltán életéről szóló rövidfilmjét tekinthette meg spanyol nyelven.

Az ünnepség az 1848-as forradalomról való megemlékezés mellett kiváló alkalmat szolgáltatott a Kodály-év szellemében megnyíló Kodály-kiállítás és a Valenciából érkező Bartók-kiállítás megnyitására. A két világhírű magyar zeneszerző és népzenekutató életét és munkásságát feldolgozó kiállítás a következő hetekben az ESMUC-ban lesz megtekinthető.

A keddi rendezvényt megelőzően, március 12-én, hétfőn Magyarország Barcelonai Főkonzulátusa és a „Táncház Barcelona baile húngaro y más” közös szervezésében egy kellemes hangulatú táncház megrendezésére került sor a Centre Cívic de Sarriá-ban, a helyi kulturális központban. Kertész Nóra és Tollas Csaba, a Táncház Barcelona szervezői hagyományőrző tánclépéseket tanítottak az este folyamán, amelyhez a Servet zenekar szolgáltatta az autentikus népzenei alapot.