Hírek

A Hungarian Folk Embassy koncertje a Çukor Cukrászdában 2018.11.30-án

A Hungarian Folk Embassy 2018.11.30-án, pénteken 20:00-i kezdettel koncertezik a barcelonai Çukor Cukrászdában. A koncerten elsősorban erdélyi népzenét hallhatnak a vendégek a budapesti Hungarian Folk Embassy előadásában. Az esemény során bemutatásra kerül Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, néprajzkutató népdal könyve “Felsütött a nap az égre” címmel
Tovább

Korlátozás a Camino-n a téli időszakban

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy akik a spanyolországi „Camino de Santiago” útvonalat kívánják bejárni, vegyék figyelembe, hogy a 2018. október 17-én hozott belügyminiszteri rendelet alapján TILOS a zarándokút alábbi szakaszát használni 2018. november 1. és 2019. március 31. között: Saint Jean de Pied-de-Port és Orreaga/Roncesvalles között a Lepoeder völgyön keresztül.
Tovább

“A magyar labdarúgás aranykora – Aranycsapat, Czibor, Kocsis, Kubala, Puskás”-kiállítás Barcelonában

Magyarország Barcelonai Főkonzulátusa 2018. november 12-én nagyszabású ünnepi megemlékezést szervezett az évszázad mérkőzése (6:3) 65. évfordulója alkalmából, valamint a Katalóniában és egész Spanyolországban elismert magyar játékosok tiszteletére, akiket a mai napig a labdarúgás legendáiként emlegetnek. A több mint 200 résztvevővel lezajlott rendezvényt a külképviselet a Balogh Balázs igazgató vezette magyarországi Puskás Intézettel karöltve, a katalán tartomány sportért felelős főtitkárával, Gerard Figueras-szal együttműködésben szervezte, az FC Barcelona veteránjai elnökének, Ramón Alfonseda-nak személyes támogatásával. Tekintettel az esemény kiemelt kultúr - és sportdiplomáciai, valamint országimázs-építő jelentőségére, Menczer Tamás, a tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár képviselte a rendezvényen hazánkat, valamint Szöllősi György úr, a Nemzeti Sport főszerkesztője és egyben a magyar futball és Puskás-ügyek nagykövete is.
Tovább

„Aranycsapat” kiállítás Barcelonában

Magyarország Barcelonai Főkonzulátusa 2018. november 12-én, hétfőn 19:30-tól nagyszabású ünnepi megemlékezést szervez a Katalónia területén és nemzetközi szinten is legendás „Aranycsapat” tiszteletére a Puskás Intézettel karöltve, a katalán tartomány sportért felelős főtitkárával, Gerard Figueras-szal együttműködésben és az FC Barcelona veteránjai elnökének, Ramón Alfonseda-nak személyes támogatásával.
Tovább

Nemzeti Ünnep – 2018.10.17. 1956-os Forradalomról megemlékezés és hangverseny

Magyarország Barcelonai Főkonzulátusa nemzeti ünnepi megemlékezést rendezett az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából, melynek keretében 2017.12.18-án Csuprik Etelka zongoraművész lépett fel a barcelonai egyetem dísztermében, a hangverseny után a főkonzulátus munkatársai fogadást tartottak az egybegyűlt vendégeknek. A megemlékezésen dr. Kovács Barnabás barcelonai főkonzul köszöntötte a megjelent vendégeket. A köszöntőbeszéd végén felkonferálta Csuprik Etelkát – jeles kárpátaljai zongoraművészt – aki olyan híres nemzetközileg elismert zeneszerzők, mint Bach, Mozart, Beethoven szonátáit keltette életre a színpadon. A hangversenyt magyar származású zeneszerzők szonátáival zárta, Mint Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla. A koncert után álló fogadással készültek a főkonzulátus munkatársai a több, mint 100 fős vendégseregnek. A fogadás közben, a vendégeknek lehetőségük volt megismerkedni a híres magyar származású, Barcelonában élő divattervezővel – Taslár Katalinnal – és munkásságával. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a ruhadarab készítés titkos pillanataiba, mindenki nagy csodálatára volt olyan ruhadarab, aminek az elkészítésével a művésznő 240 órát töltött. A magyar ünnep megemlékezésének tiszteletéből tartott ünnepségen a barcelonai konzuli testület számos tagja, a spanyol és katalán hatóságok, gazdasági élet kiemelt szereplői, a hadsereg különböző fegyvernemeinek képviselői mellett, az FC Barcelona több igazgatója, sport- és egyetemi intézmények vezetői is részt vettek. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a megjelent vendégek többsége magyar állampolgár, mely a Főkonzulátus kulturális tevékenységének nem csak az elismerését jelenti, hanem azt is, hogy kis közösségünk mennyire igyekszik őrizni a magyar identitás tudatot. A barcelonai magyar közösségből szép számmal képviseltették magukat, több mint ötvenen. A vendégek, helyszíni illetve későbbi visszajelzései megerősítettek minket abban, hogy több igény lenne az ehhez hasonló kulturális programokra a közeljövőben.
Tovább